fbpx

Hoe kan ik mij als ROC houder en/of RPA-L piloot voorbereiden op de Europese wetgeving?

Wil je je goed voorbereiden op de komst van de nieuwe regelgeving? Daarvoor hebben wij in dit artikel een aantal goede sites, documenten en filmpjes voor je verzameld.

Aspirant ROC vergunninghouder

De laatste maanden van 2020 is het aantal nieuwe ROC aanvragen explodeert. Vanwege de 16 weken doorlooptijd bij ILT is de verwachting dat de laatste nieuwe ROC houders pas vanaf mei kunnen gaan vliegen. Ben jij een aspirant ROC houder? Wat kun je doen tot die tijd?

Je kunt sowieso vliegen in de Open categorie met de daarbijbehorende restricties. Weten welke restricties er dan voor jou gelden? Kijk hieronder in de tabel.

In elk geval kun je dan uren maken en wellicht ook opdrachten uitvoeren. Mocht dat niet gaan binnen de restricties, dan kun je altijd een andere ROC houder benaderen voor de klus. Vraag ons eventueel advies over operators.

Bestaande ROC houder

Als ROC houder wil je natuurlijk goed voorbereid zijn op de nieuwe regelgeving. Misschien heb je de artikelen op Dronewatch al gelezen, zoals over de Specific categorie. Of het artikel over de nieuwe Europese standaard scenario’s?

Je kunt hier de nieuwe regels voor ROC houders lezen, of ze downloaden op de website van de Rijksoverheid.

Een handig filmpje is dit webinar van de Belgische overheid.

Wil je echt alles weten? Download dan de Easy Access rules waarin je alles leest over de nieuwe regelgeving, SORA, PDRA, LUC enzovoort.

Omzetting RPA-L naar Europees brevet

Beschik je een RPA-L brevet? Dan kun je binnenkort bij de overheid terecht voor een online conversiecursus. Na het doorlopen hiervan kun je bij de RDW het EU dronebewijs voor Open subcategorie A2 aanvragen. Onduidelijk is nog wanneer de conversiecursus beschikbaar komt en of er eventuele kosten aan verbonden zijn. Houdt de website van de RDW in de gaten.

 

Nuttige websites en links over Europese droneregelgeving

Natuurlijk wil je je hierop goed voorbereiden en al meer lezen en kijken over de nieuwe regels. Hieronder staan nog een aantal goede artikelen en links naar goede filmpjes. Tip: schrijf je ook in op de notificatie van de EASA website want daar komen de nieuwtjes straks met name vandaan.

Droneregelgeving uit Europa

Vertaling droneregelgeving in Nederland

Samen weten we meer! Doe mee aan een van de workshops in januari en februari.

 

Nog vragen of interessante links toe te voegen? Laat het ons weten 

 

Consultatieronde: kosten specific categorie bekend

Consultatieronde: kosten specific categorie bekend

Zojuist is de start van de internetconsultatie Regels voor onbemande luchtvaartuigen (drones) en uitvoering Europese Verordeningen afgekondigdNieuwe Europese regels Vanaf 31 december 2020 gelden nieuwe, Europese regels voor het vliegen met een onbemand luchtvaartuig...

EU droneregelgeving in de Specific categorie

EU droneregelgeving in de Specific categorie

Mogelijkheden in de Specific categorieDe formele ingangsdatum van de EU-regelgeving voor Unmanned Aircraft System (hierna UAS, drone) is met zes maanden verschoven naar 1/1/2021. Vanaf dat moment start de uitfasering van de huidige nationale regelgeving en kunnen...

Overgang naar EU regelgeving voor professionele drone-operators

Overgang naar EU regelgeving voor professionele drone-operators

Er gaat veel veranderen, ook voor ROC vergunninghouders.De formele ingangsdatum van de EU-regelgeving voor Unmanned Aircraft System (hierna UAS, drone) is met zes maanden verschoven naar 1/1/2021. Vanaf dat moment start de uitfasering van de huidige nationale...

Is een ROC vergunning overdraagbaar?

Is een ROC vergunning overdraagbaar?

ROC vergunning overnemen?Recent kreeg ik een vraag: kan ik een ROC vergunning van een andere partij overnemen? Is een ROC overdraagbaar? Een ROC is een vergunning en deze wordt via een beschikking afgegeven. Een beschikking is uniek en entiteit gebonden. Met andere...