Vergunning aanvragen lastig?

Droneconsultancy biedt de oplossing.
Workshop of consultGratis E-book
ROC

Professioneel drone vliegen met een exploitatievergunning

Als professionele drone-operator ben je van alle markten thuis. Je hebt de kennis van de branche waar je de diensten wilt aanbieden. Je bent een ondernemer of een specialist in een bedrijf met voorliefde voor het vliegen met drones. Je weet al veel van de Nederlandse regelgeving en bent soms al jaren bezig als fotograaf, als landmeter, als piloot, als filmer, als journalist, interne projectleider, adviseur of supervisor. Je ziet vele toepassingsmogelijkheden met je drone voor jouw klanten. Je gebruikt ze nu al vaak hobbymatig of onder een ROC-light of in de Open categorie. Je wilt het liefste bij de top van de Nederlandse droneprofessionals horen. Je wilt kwaliteit leveren, je wilt compliant zijn en blijven ten aanzien van regelgeving en gaat voor een exploitatievergunning waarmee je kunt vliegen in de Specific categorie of met een LUC (Light UAS Operator Certificate)

Neem contact op!

https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/luchtvaartuigen/luchtwaardigheid/annex_ii_toestellen/drones
Dutch Drone Survey aan het werk
Foto: Dutch Drone Survey ROC 109

Een professionele drone-operator is gekwalificeerd

Steeds vaker geven serieuze opdrachtgevers de voorkeur aan iemand die professionele kwalificaties bezit.

Het vliegen met een drone is ‘hot’. Niet het dronevliegen zelf, maar de informatie die het oplevert is interessant voor (interne) opdrachtgevers. Veel kun je doen in de Open categorie, maar werkelijk onderscheidend zijn de drone-operators die binnen de CTR’s en op andere bijzondere plaatsen kunnen vliegen. Daarvoor heb je een exploitatievergunning nodig voor de Specific categorie.

Als operator wordt je dan een vliegbedrijf met dito verantwoordelijkheden. Je dient op de hoogte te zijn van wet- en regelgeving en de professional bereidt elke vlucht tot in de puntjes voor zodat deze volledig veilig wordt uitgevoerd. Inspectie leefomgeving en transport (voortaan ILT) vereist dit, maar ook je verzekeringsmaatschappij én steeds meer opdrachtgevers. De basis van elke vergunning is het Operationeel Handboek van jouw vliegbedrijf. Veel drone operators lukt het niet om zelf het handboek te schrijven. Anderen willen het beheer uitbesteden en altijd up to date zijn. Neem contact op om je compliant te zijn en te blijven!

 

Keuze

Jij kiest

Eerst is er een vrijblijvend intakegesprek of je doet mee aan een (online) workshop. Vervolgens kies je een van de volgende pakketten:

1. Selfservice: je krijgt de formats van het basishandboek, een ConOps en een PDRA met eendaagse training en gaat daarna zelf aan de slag. Vanaf €995,00,-. Kijk in de agenda voor de eerstvolgende training.

2. Economy: samen schrijven we de ConOps, stellen we het Operationeel Handboek samen, declareren we een PDRA, geven een training en wij begeleiden je tijdens traject tot aan de goedkeuring van de ILT. Je houdt zelf de regie en weet daarna ook wat het is om een vliegbedrijf te zijn. Je bent daarna ook in staat om zelf updates door te voeren.

3. Business: de startende ondernemer krijgt een handboek op maat én coaching omdat het niet alleen draait om het vliegen, maar vooral ook om de vraag wat de toegevoegde waarde is van je business voor je klanten. Uiteraard begeleiden je tot aan de goedkeuring en bij de implementatie van de nieuwe werkwijze. Dit pakket is geschikt als je naast de ConOps en OM ook een SORA nodig hebt.

4. Business-plus: bedrijven en organisaties kiezen steeds vaker voor een LUC of een uitgebreide Specific vergunning om zelf te ontdekken wat drones kunnen betekenen. Jullie krijgen een handboek op maat én begeleiding bij het inbedden van de processen en procedures en bij het inregelen van de vliegorganisatie. Dat doen wij in nauwe samenspraak met de piloten en stakeholders.

5. State Operators: overheidsinstellingen zijn State Operators. Voor hen zijn er andere mogelijkheden dan voor commerciële operators. Kiezen jullie voor een EU Opt-in? Graag adviseren wij over de mogelijkheden.

Hoe eenvoudiger het handboek, hoe sneller en gemakkelijker krijg je de vereiste goedkeuring van de ILT. Sommige operators gaan echter voor het maximaal haalbare. Natuurlijk adviseren wij jou wat het beste past bij jouw business en wensen. Om het jezelf en ons gemakkelijk te maken, vul je hieronder het formulier in om direct een indicatie te krijgen.

Operationeel handboek drone/RPA(S) voor een exploitatievergunning

Een RPAS operationeel handboek is een van de vereisten om professioneel aan het werk te gaan met drones. Dit handboek is hét naslagwerk tijdens de missies, zowel voor jou als voor je crew. Om professioneel te mogen vliegen met een drone (UAS) heb je een exploitatievergunning nodig. Om deze licentie te krijgen van de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) is een goedgekeurd operationeel handboek (operational manual) vereist.  Lees hierover meer op de website van ILT.
ROC

Waarom een vergunning?

Een exploitatievergunning verkrijgen is voor vele ondernemers een groot obstakel. Het behalen ervan is niet eenvoudig en dat heeft vooral te maken met het schrijven van het handboek. Daarbij veranderen de regels regelmatig. Vanaf 31/12/2020 is de nieuwe EU-regelgeving van kracht. Nu volgt een overgangsperiode van 1 jaar waarin de ROC-houders een streep voor hebben op anderen die in de categorie Specific willen vliegen. In de Specific categorie of met een LUC (Light UAS operator Certificate) vlieg je in heel Europa. Overweeg je een vergunning? Ik adviseer je om een workshop te volgen of een persoonlijk consult aan te vragen.

Vergunning

EU-regels

SORA, PDRA

Trainen

ROC

Daarom een vergunning…

Met een exploitatievergunning voor de Specific categorie of met een LUC vlieg je professioneel. Je weet precies wat wel en niet kan. En je bent een van de slechts 150 bedrijven in Nederland die zo’n specifieke goedkeuring heeft in Nederland. Sinds eind 2017 mag je met een standaard vergunning dichterbij obstakels vliegen, 25 meter in plaats van 50 meter, dan met een ROC-light vergunning. Sinds 2019 mogen ROC vergunninghouders ook in de buurt van bebouwing en in de buurt van vliegvelden vliegen, in tegenstelling tot ROC-light houders. ROC-vergunninghouders staan nu vooraan met de nieuwe EU-regels. Afgelopen jaar zien we een enorme groei in opdrachten voor ROC bedrijven. Kortom je maakt een enorme stap voorwaarts als het gaat om met een drone professioneel te vliegen.
Dronefoto Dutch Drone Survey
KLANTEN

Voor wie wij werken

The Ocean Cleanup
Dutch Drone Academy
Rijkswaterstaat
DroneUp
Dronechiefs
Dronematica
TESTIMONIALS

Wat vinden mensen van Droneconsultancy?

Dankzij een nauwe samenwerking en de kwaliteiten van Mark lukte het om in korte tijd veel gedaan te krijgen

Aeroscan combineert metrische fotografie, 3D point cloud en warmte gegevens door de inzet van luchtwaardige platformen en hoogwaardige sensoren.

Aeroscan ROC 52 / 2017

Aeroscan

Het moge duidelijk zijn zonder jouw hulp was het mij nooit gelukt om mijn ROC handboek tot een goed einde te brengen.

Het was een hele klus maar het resultaat mag er zijn, bedankt voor jouw inzet en openheid.

Marcel Willems Fotografie trotse ROC houder, ’s-Hertogenbosch oktober 2018

Marcel Willems

Eigenaar, Marcel Willems Fotografie ROC 68 /2018

Ik was mij ervan bewust dat een operationeel handboek zelf schrijven heel lastig zou worden. Mark heeft mij fantastisch geholpen met het schrijven van dit handboek.

Zijn kennis in wetgeving en regelgeving omtrent professioneel vliegen in Nederland, zijn goede verstandshouding met het IL en T en precies wetende welke informatie er wel en niet in moeten staan, resulteerde in een geordend en professioneel handboek, welke in een keer werd goedgekeurd.

En niet al te onbelangrijk is dat het een fijn persoon is om mee samen te werken. Mark bedankt!

Sander Beemsterboer

Total Drone Support ROC 79 / 2019

Met plezier volgde ik de workshop van Droneconsultancy over de laatste Europese regels voor het gebruik van drones en droneverzekeringen. Leerzaam en dus een aanrader, dankzij de duidelijke en vakkundige uitleg van Mark Hullegie.
Marco van der Kruijf

Asset Management Professional, Compris Consulting

KENNISMAKEN

Plan een afspraak

WORKSHOP

 Digitale workshops en consultancy

20.00 excl. Btw

6 op voorraad

ONLINE workshop – vliegen in de Specific categorie

Veel ROC light houders en nieuwe operators overwegen om te gaan vliegen in de Specific categorie. Wat moet je daarvoor doen? Wat is er minimaal nodig om in de Specific categorie te vliegen?  Hoe werkt het met een ConOps, PDRA en een SORA? Is een LUC een optie voor ons bedrijf?

Op deze vragen krijg je tijdens deze workshop antwoord.

BEDRIJF

Over Droneconsultancy

Mark Hullegie is organisatiecoach en adviseur voor professionele dronevliegers, ondernemers en organisaties. Met ruim twintig jaar ervaring in de luchtvaart, begeleidt hij sinds 2017 hij vele ondernemers en (semi)overheidsbedrijven bij het opstellen van het Operationeel Manual voor het behalen van het ROC. Zij gingen je voor: ROC 52, 68, 73, 78, 79, 105, 107, 109, 110, 116, 126, 128, 143, 153,154, 155, 156, 157, 167 en 169.

Sinds 2020 versterkt Junko Hirata het team. Momenteel werken wij aan exploitatievergunningen, adviesrapporten en LUC’s. 

Als onafhankelijk consultant begeleidt Mark sindsdien ondernemers, bedrijven en overheidsorganisaties met het verkrijgen van de ROC / Specific/ LUC vergunning en bij het daarvoor inrichten van proces en organisatie. Daarnaast verzorgt hij workshops op het gebied van EU-regelgeving, SORA, de Specific categorie en LUC.  Ook verbindt hij graag marktpartijen aan opdrachtgevers en creëert hij samenwerkingsverbanden.

Droneconsultancy geeft persoonlijk, vakkundig en bevlogen advies zodat jij kan doen waar je het beste in bent: professioneel drone-operaties uitvoeren.

Droneconsultancy is een handelsnaam van Dimensies van Groei

 

Mark Hullegie, droneconsultant en organisatiecoach

SPARREN

Plan een consult

Artikelen en blogs

Nieuws?

Audits ROC, Specific en LUC vergunning

Sinds het voorjaar van 2021 zijn drie inspecteurs van ILT gestart met het auditen van drone opleidingsinstituten én van drone-operators. Hoe moet je daar op voorbereiden? Wat kun je ongeveer verwachten? Wat is de bedoeling van de inspecties?

Omzetting ROC vergunning en RPA-L naar Specific

Op de Amsterdam Drone Week deelden inspecteur ILT Maarten Bonnema en coordinator ILT Ronald Put de manier waarop ROC houders zullen worden omgezet.

Dronekeuring niet meer van deze tijd

Het is een bochtige weg: de discussie over de keuring van seriematig geproduceerde drones in Nederland. Ondanks de vele pogingen blijven ROC drone-operators nog altijd elke drone keuren om een ontheffing op de S-BvL te verkrijgen. Dit document is noodzakelijk om met...

Overgang naar EU regelgeving voor professionele drone-operators

Er gaat veel veranderen, ook voor ROC vergunninghouders.Tijd voor een update. Sinds 31/12/2020 is de nieuwe EU regelgeving van kracht, maar ROC operators vliegen door onder hun bestaande bevoegdheden.  Groeiende groep ROC houders Deze groep professionele operators is...
FAQGezien de laatste ontwikkelingen met de EU-regelgeving, hoe zinvol is het om een OM te (laten) ontwikkelen
Veel dronevliegers, vaak ROC-light houders, vragen zich af of het zinnig is om nu een Operationeel Manual (OM) te (laten) ontwikkelen voor de EU regelgeving. Wat is slim om te doen? In dit filmpje – enigszins verouderd – gaan we daar op in.

Veel ROC-light houders realiseren zich dat ze straks in de OPEN categorie terecht komen. Sommigen kiezen toch voor een EU exploitatievergunning om meer werk binnen te halen door ook te vliegen in de Specific categorie.

Ik wil graag legaal professioneel vliegen met drones en wil daarom een EU exploitatievergunning. Schrijven van het handboek lukt me niet. Wil jij me daarbij helpen?
Veel operators komen met deze vraag. Marcel maakt zijn hele leven al professionele foto- en filmopnames en nu ook met behulp van drone. Hij wilde zijn dronediensten legaal aanbieden en zijn opdrachtgevers eisen dat ook steeds vaker. Gemeenten, bouwbedrijven en semi (overheden). Natuurlijk was het voor Marcel een forse investering, maar hij kan nu gerust zijn werk doen.

Voor Marcel was het handboek schrijven het probleem. Ondernemen, trainingen volgen, regelen en organiseren dat was zijn punt niet.

Samen werkten we ons door de lastigste punten heen en na een laatste redactionele slag van een periode van hard werken dienden we het ruim 100 pagina’s tellende handboek en de ROC-aanvraag in. We spraken elkaar veelvuldig, vooral telefonisch. Na een lange periode van wachten kregen we de verlossende reactie. Marcel is een trotse ROC-houder.

Wij willen vliegen in de Specific categorie met zoveel mogelijk vergunningen. Hoeveel tijd kost dit ons als we het zelf doen?
Dat is lastig. Onder de Nederlandse wetgeving kon dat en Eric koos voor onze self service dienstverlening, een tweetal trainingsuren en ging zelf aan de slag met het basishandboek dat volledig up to date is. Dat garandeert de kwaliteit. Het probleem is nu dat om te vliegen in de Specific categorie echt een op maat SORA geschreven moet worden en dat dit afhankelijk is van een specifieke ConOps (Concept of Operations). Als je dus zoveel mogelijk wilt, dan zijn er meerdere ConOpsen nodig met dito kosten qua aanvraag bij de ILT.

Zelf schrijven is te doen, maar vraagt wel enige achtergrond kennis en veel spitwerk in de Easy Acces Rules. Ervaring leert dat een SORA maken door een ervaren consultant 20 tot 30 uur werk is én dat je dan het handboek nog moet maken. Gemiddeld is een operator tussen de 80 en 160 uur kwijt aan het handboek.

 

Ik wil een bedrijf starten en professioneel met drones vliegen. Ik ga voor kwaliteit en wil graag een ROC.
Er komt veel kijken bij het behalen van de ROC-vergunning. Het hele traject duurt tussen de 5 en 9 maanden. De eerste 8 weken zijn we met je handboek bezig, terwijl je ook werkt aan aanvullende trainingen, de inrichting van je organisatie, de ontwikkeling van de vliegprocedures en de keuring van je drone. De rest van de periode wachten we vooral op de ILenT. Soms moeten de verzekeringen nog worden aangepast en in vrijwel alle gevallen is een aanvullende reactie vereist op het antwoord van de ILenT.
Wij zouden graag binnen de buitenste ring van civiele CTR-gebieden willen vliegen en zo veel mogelijk aanvullende ontheffingen hebben.
Voor welke ontheffingen jij gaat, dat bepaal jezelf. Toch raad ik aan deze te beperken en te kiezen voor ontheffingen waarbij je aannemelijk kunt maken deze nodig te hebben. Om twee redenen:

1. Snellere goedkeuring door ILenT: Hoe ingewikkelder de aanvraag, hoe meer tijd de ILenT nodig heeft. Heb je eenmaal een ROC, dan kun je veel sneller wijzigingen doorvoeren. De IlenT hoeft dan enkel de wijzigingen te beoordelen en goed te keuren.
2. Ervaring opdoen om de procedures te beschrijven die je echt vliegt: als je weinig verstand hebt van de vliegoperaties die je wel wilt vliegen, dan zal je inefficiënte werkwijzen beschrijven die je niet in praktijk vliegt. Bij controle door politie of de overheid kun je daar boetes voor krijgen of bij ongelukken kan de verzekering weigeren uit te betalen.

Ik kan je helpen met de specifieke operaties die je wilt vliegen, zoals binnen de buitenste ring van de CTR. Bel me voor meer informatie.

Ik wil mijn ROC vergunning omzetten naar een exploitatievergunning. Wat moet ik doen?

Je ROC vergunning zal vóór 31/12/2021 worden omgezet door ILT. Het Operationeel Handboek (OM) zul je zelf moeten aanpassen en indienen ter goedkeuring. Ook is waarschijnlijk een ConOps beschrijving nodig. De specifieke ontheffingen worden zeer waarschijnlijk in PDRA’s omgezet. De aanpassingen die daarvoor nodig zijn worden door de ILT zo helder mogelijk doorgegeven aan de accountable manager. Aan hem of haar is het de taak de aanpassingen door te voeren en deze ter beoordeling aan de ILT terug te sturen.

Mail ons

Mark@droneconsultancy.nl

Bedrijf

Droneconsultancy is een handelsnaam van Dimensies van Groei

KvK 64193446

IBAN NL61 TRIO 0338 9162 61