Omzetting ROC vergunning naar Specific [update november]

Het is zo ver! Eindelijk kunnen ROC houders hun exploitatievergunning aanvragen. ILT publiceerde vandaag de website met daarop de informatie voor de omzetting van de ROC vergunning naar de Specific categorie. ROC houders kregen hiervoor ook een bericht van ILT.

Omzetting ROC houders


Wat moet je doen? 
Op gebied van mens, machine en organisatie moet elke ROC operator het Operationeel Handboek aanpassen en deze zoveel mogelijk in te dienen vóór 1 december! Ook moeten een aantal verklaringen worden ondertekend en ingediend. Heb je nog geen RDW exploitantnummer? Vraag deze snel aan bij de RDW.

De Europese exploitatievergunning komt in de plaats van het ROC, het RPA-L/LAPL en het speciaal-BvL. Met een exploitatievergunning vlieg je in de categorie SPECIFIEK. Er zijn dus geen aparte vergunningen meer voor piloten en specifieke individuele drones. De ILT werkt in plaats daarvan met verklaringen, naast de exploitatievergunning zelf. Deze verklaringen maken deel uit van de vergunning. Overigens zijn het vier verklaringen die de operator dient in te vullen. Je hebt 1 exploitatievergunning nodig. Deze vervangt de ROC vergunning. 
Let op: Dit geldt allemaal nog niet voor staatsluchtvaartactiviteiten. Voor het vliegen met een staatsluchtvaartuig blijft de Roabl gelden. Deze groep is groter dan Politie en Douane en is bijvoorbeeld ook van toepassing op waterschappen en omgevingsdiensten. De verwachting is dat zij later volgen.

Overigens is er ook nog een beperking voor operators die experimentele vluchten als privilege hebben.​​


De deadline is heel spannend, voor ons en voor vele operators. Wil je dat wij de omzetting voor je doen en heb je nog geen aanbod gehad? Laat het ons even weten via admin@dimensiesvangroei.nl

Omzetting RPA-L

Heb je een RPA-L dan wordt deze omgezet naar A1-A3 en A2 + specific. Vanaf eind juli aan te vragen via dit formulier bij NLR. Je moet het brevet meesturen. Let op: de bevoegdheid geldt alleen voor VLOS. Bewaar je RPA-L goed want die blijft van grote waarde binnen de Specific categorie. Binnen Europa wordt nog gesproken over een mogelijjkheid voor een bewijs voor de Specific categorie.

Omzetting ROC-light

Heb je een ROC-light? Dan krijg je A1-A3 en A2. Verder gaat het op dezelfde wijze als bij de RPA-L.

Omzetting R/T

Heb je R/T? Bewaar je brevet waar dat op staat. Er is nog geen goede oplossing gevonden in Europa. Wat is de nieuwe radioprocedure zonder PH-nummer? Nu is het idee om de naam van het bedrijf te gaan gebruiken. Voor het vliegen binnen de civiele CTR’s blijft R/T verplicht.

De omzetting van de ROC vergunning kost geen geld bij ILT. De exploitatievergunning is vijf jaar geldig. Daarna kan de ILT de vergunning verlengen.

Hulp nodig? Neem contact met ons op.

 

Drone vliegen in het buitenland in de Specific category

Drone vliegen in het buitenland in de Specific category

Steeds meer operators willen graag in het buitenland vliegen in de Specific category. Hoe werkt dat?Drone vliegen in het buitenland met de cross-border procedure Als je in het buitenland wilt gaan vliegen met je drone dan kan dat het meest eenvoudig in de Open...

RemoteID’s voldoen (nog) niet aan de wettelijke normering

RemoteID’s voldoen (nog) niet aan de wettelijke normering

Remote ID voldoet nog niet aantoonbaar  Zoals je wellicht weet is Remote ID per 1 januari 2024 verplicht voor drones. Remote ID is een signaal dat elke drone moet uitzenden. ILT, afdeling Toezicht Operaties Onbemande luchtvaartuigen, moedigt operators in Nederland aan...

Trainingen en workshops 2024 in de agenda Droneconsultancy

Trainingen en workshops 2024 in de agenda Droneconsultancy

Ook in 2024 verzorgen wij diverse trainingen en workshops voor professionele drone-operators met als doel om kennis en inzicht te vergroten op gebied van droneregelgeving in de Specific Category. Wij bieden deze trainingen en workshops aan voor zowel startende...