Regelmatig nachtvliegen voor drone-operators nu ook mogelijk

De Nationale wetgeving verbiedt nachtvliegen met drones in Nederland. Sinds 2021 was nachtvliegen al beperkt mogelijk met een ROC vergunning en daar was een eenmalige ontheffingsaanvraag voor vereist. Tegenwoordig kunnen operators die vliegen met een exploitatievergunning houders ook een langlopende ontheffing krijgen in de vorm van een beschikking.

Langlopende ontheffing (beschikking)

Een langlopende ontheffing voor vluchten buiten UDP is handig als je met enige regelmaat in de nacht wilt (gaan) vliegen. Hiervoor kunnen operators met een exploitatievergunning  eenmalig een wijzigingsverzoek indienen bij ILT. Zo’n wijzigingsaanvraag kost €261. Operators ontvangen, indien akkoord, een beschikking bovenop de vergunning.

Ontheffing aanvragen

Om deze beschikking voor het nachtvliegen te krijgen is een aanvullende procedure in het handboek nodig, maar ook een syllabus voor de aanvullende training en een aangepaste briefing. De UAS moet wel worden voorzien van extra verlichting. Dat wat is vereist, staat ook beschreven op de website van ILT. Wil je hulp bij de wijziging? Laat het ons weten.

Bron: ILT website

Workshops en trainingen bij Droneconsultancy

Wij geven regelmatig trainingen over de EU regelgeving, ConOps, PDRA en SORA. Kijk in de agenda. Ook helpen wij ROC operators bij deze lastige overgangsfase en bieden het up to date houden van handboeken aan.

 

 

3 tips ter voorbereiding van ILT audits van drone-operaties

3 tips ter voorbereiding van ILT audits van drone-operaties

Hoe gaat een audit in zijn werk? 3 tips om goed voorbereid te zijn.Een aantal van onze klanten heeft inmiddels een audit van de ILT gehad. Veel andere klanten vragen: wat komt daarbij kijken? Hoe gaat dat? Het begint met een brief per email die je ca. 1 maand van...

Dronevliegen in de Specific categorie

Dronevliegen in de Specific categorie

Professioneel dronevliegen in de Specific categorie, zo gaat dat:Over standaard scenario’s, PDRA’s en SORA methodiek voor Specific categorie drone-operatorsAls je als operator niet voldoende kunt doen in de Open categorie (zwaardere drone, binnen zones etc.), dan kom...

State Operations Opt-in per 1 juni 2022

State Operations Opt-in per 1 juni 2022

‘Overheidsgerelateerde’ vliegorganisaties zoals Omgevingdienst, Waterschap, Rijkswaterstaat, ILT, NVWA, Provincie en Gemeente zijn een ‘State Operator’. Wat kunnen zij doen om legaal met een drone te vliegen?

Project-bomen voor Droneconsultancy

Project-bomen voor Droneconsultancy

In Coronatijd hebben we toch ook allemaal weer ontdekt hoe belangrijk de natuur is. Niet alleen die van ver-weg, maar juist ook de natuur om de hoek is zo belangrijk. Bij Droneconsultancy hebben we besloten om niet alleen te genieten van het bos, maar er ook aan bij te gaan dragen, want het is hoog tijd dat we werkelijk iets terugdoen voor de aarde.

EU droneregelgeving in de Specific categorie

EU droneregelgeving in de Specific categorie

Mogelijkheden in de Specific categorie (update maart 2022)De nieuwe EU regelgeving voor onbemande luchtvaart zijn risicogebaseerd. De regels worden op EU niveau vastgesteld, terwijl de uitvoering op nationaal niveau wordt georganiseerd. Er is geen onderscheid...